Gentse Feesten 19-7-2017

Het is al even geleden dat uw reporter nog eens een leuk item gepost heeft. Door bouwwerken , het opvoeden van een dochter en tussendoor nog fulltime werken ontbreekt het me soms de tijd en energie om leuke artikels te schrijven. Tijd om daar verandering in te brengen, het is immers niet omdat ik weinig tijd heb , dat ik daarom ook geen leuke events meer bezoek. Ik ga proberen te focussen op datgene waar deze website rond draait. Namelijk : hoewast eigenlijk op de gentse feesten?

14.00u ik kom aan bij mijn feestmakker kevin, die woont in kallo. We besluiten de trein te nemen naar gent en rijden naar Beveren station. Daar koopt Kevin van de automaat een standaard biljet heen en terug , kostprijs 15 euro. Ik besluit echter even verder te zoeken bij events, en koop daar een ticket speciaal voor de gentse feesten, dat maar 10 euro kost. 5 euro in de pocket!

15.00 We komen aan in gent en stappen af aan dampoort. Dit is de makkelijkste weg om naar de feesten te gaan, veel makkelijker dan via st pieters. bovendien doe je zo ook nog een mooie wandeling langs de haven en over het brugje, waar ik samen met mijn andere feestmakker David al eens vanaf ben gesprongen in het water. Ik heb geprobeerd hier een traditie van te maken maar helaas, dit jaar niet gedaan. beneden in het water hangt er immers een klein trapje, lekker makkelijk. alleen is je onderbroek dan wel nat.

We wandelen via steendam naar de vlasmarkt, en zetten ons daar even aan het rond terwijl kevin een broodje gaat halen. Daar krijgen we ons eerste streepje straatmuziek, van quatre mains. Een piano, geïnstalleerd op een go-cart, samen met een harmonica. Geniet u gerust mee.

  • Quatre mains

We besluiten om verder te wandelen via de vrijdagmarkt, waar een hele kermis staat opgesteld. overal toeters en bellen. Speelgoed voor kleine mannen. We verlaten deze snel terug en stoppen aan cafe het kanon en bestellen het bier dat hier het meeste word gedronken : een gentse strop. we worden ook vergezeld door een echte gentse stroppen drager. wist u, dat mensen met kleine knoop geen echte zijn? Enkel diegeen die een echte “strop” dragen zijn de echte. Dat is alleszins wat hij ons wou wijsmaken.

We wandelen verder over het brugje naast de leie, naar het gravensteen. Op het sint veerleplein staat een tent met oudere mensen die aan het meezingen zijn met schlagermuziek. We besluiten verder te wandelen en een te drinken aan hotel gravensteen. hier staan ook enkele straatmuzikanten opgesteld. helaas geen opnames maar ze waren echt goed, een hollow body electrische bas met een spaanse gitaar , en gaan!

Na nog een stropke, wandelen we verder naar het appelbrugparkje, vroeger een geliefd parkje bij wietblowers . we zetten ons er even en bemerken dat dit parkje er in vorige edities een pak beter uitzag. dit parkje zag er deze editie vuil en smerig uit, het gras helemaal weg en vuil in struiken en bosjes, ook van het naastgelegen restaurant. Ook van het gezellige wietblowpubliek bespeuren we niemand. we rollen allebei een “cigaretje” en roken deze op. vlak na het doven worden we omsingeld door robocops. ze staan even naast ons en zien dat er weinig te rapen valt. na een 5 tal minuten druipen ze af. was wel even schrikken, zo van die blauwe macho’s met blaffers, klaar om je kop eraf te knallen. later op de avond ben ik daar dus mijn wiet kwijtgeraakt, bestolen door de politie. Ze doen gewoon hun job? Mijn gat ook. gedogen is toestaan. Niemand klaagt toch over de liters alcohol die er over de toog  gaan? allemaal heel hypocriet, wij vielen toch niemand lastig?! Dus smoorders, smoort wiet , maar ni daar! Dat is een pakplekske. En zeker niet als je van antwerpen komt, want dat was blijkbaar de reden dat ze hebben afgepakt, gaf ze achteraf grif toe!

Maar dat was pas op het einde van de avond. voorlopig houd ik mn legale hoeveelheid op zak. we wandelen door naar polé polé via de korenlei.

Na onderweg nog wat straatmuziek gezien te hebben, zetten we ons aan een leeg terras op polé polé. We hadden in het appelbrugparkje iemand met een kaart leren kennen en wouden er ook een. we bestellen 2 desperado’s en wachten op het eerstvolgende optreden, de internationals. terwijl we onze kaart bekijken, die we vrij snel gevonden hadden aan een van de togen, zien we dat de equal idiots in town zijn. next stop dus.

1800 u na de eerste helft te hebben gezien van internationals besluiten we door te gaan om iets te eten. ik verlekker me al op een heerlijke spitburger, in vorige edities een van de betere dingen om te eten op de gentse feesten. op de lokerse feesten staat exact dezelfde kraam normaal.

We begeven ons via de sint-michielsbrug, langs het emile braunplein naar het sint-baafsplein, waar later op de avond les truttes komen spelen. En we zoeken eten. normaal stond op de hoek van de poeljemarkt een kraam met spitburgers, maar dit jaar stond er een gore viskraam. ham is een specialiteit in gent en ik wil me deze lekkernij niet ontzeggen, dus iets verder op de markt vind ik een spitburgerkraam. Ik bestel en geniet. Ik neem snel nog een espresso mee. Ondertussen staat orgelvreten op het podium. plots hoor ik P-P-P-P-P-P-P-P-PP…… In vorige edities was de spitburger beter.

Na ons avondeten besluiten we de weg te zoeken naar boomtown. We wandelen via de magelein en kalandestraat naar de kouterdreef , om er aan te komen op de kouter, aka boomtown. We nemen een pasje in ontvangst dat dient om geld op te laden. lekker makkelijk, maar gevaarlijk. Toevallig kom ik daar ook mijn oude schooldirecteur tegen. je kan het misschien horen op de opname.

  • Equal Idiots

Daarna begeven we ons terug via dezelfde weg naar les truttes. dit is een constante afwisseling van hitjes. hier kwam heel veel volk op af, en ik vond het persoonlijk veel gezelliger op de kouter. Op dit punt zijn we ook al redelijk dronken aan het worden.

we begeven ons door de drukte van het sint-baafsplein richting een rustig cafee. hier worden we nog getrakteerd door hollanders. Op dit punt begint alles heel wazig te worden, maar het was wel al een kot in de nacht. ben ik daar dus nog ergens bestolen door de politie in het appelbrugparkje. van daaruit zijn we maar terug naar het station gewandeld. na even te wachten op het perron pakken we de eerste trein terug. einde avontuur gentse feesten.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *